Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 10:11 - ИЗБОРЪТ НА ДОМ - ЖИТЕЙСКА ФИЛОСОФИЯ И СТИЛ НА ЖИВОТ
Автор: bibgroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 1279 Коментари: 0 Гласове:
0



1.Фактори, влияещи върху избора на жилище:

·        Местоположение: Област, Район, Селище, Квартал, Инфрастуктура, Транспорт, Наличност на обслужване: административно, търговско, медицинско, учебно, банково, и др.

·        Екстериор на сградата:  Тип строителство, Година, Състояние на сградата, Поддръжка, Паркинг, и др

·        Интериор на сграда: Наличие на асансьор, Обезопасеност, Охрана, Наличие на гараж, и др.

·        Детайли на жилището:Големина, Етаж (и), Видове помещения, Разпределение, Състояние, Вид дограма и подова настилка, ТЕЦ, Изложение, Изглед, Самостоятелност, Дизайн, Екстри, Вид на общите части, Съседи, и др.

·        Финансови фактори при покупка:  Цена, Договаряне, Разсрочено плащане, Заплащане на държавните и нотариални такси, Тежести върху имота, и др.

·        Финансови фактори при наеми:  Стойност на наема, Продължителност на договора, Предплата, Депозит, Стойност на консумативите, и др

Отделната личност има изградена своя представа за собствено жилище - вид, площ, интериор, и т.н. Влияние оказва възрастта, упражняваната професия, социалното положение, стилът на живот, организацията на свободното време, психологическата характеристика на индивида и на семейството му, нуждите, възможностите, желанията, модата, и др.

Освен това различните нации, отделните подкултури на малцинствените групи в дадена държава, имат свои стойностни критерии. И още - хората от града и селото също по различен начин си представят собствения дом.

В крайна сметка решаваща роля изиграва семейството с възприемането на живота като цяло и окончателният избор се оформя от финансовите възможности.

Някои от Купувачите обикновено се ръководят от желанието си да се устроят постоянно в даден район или да вложат инвестиции в недвижим имот с цел в бъдеще да се извлекат дълготрайни финансови ползи.

Други предпочитат да си построят жилище заради възможността сами да изберат желаната от тях архитектура. В този случай особено важен е подборът на подходяща строителна фирма, която да осъществи проекта. Определящи при този избор са професионалният опит на строителя, неговите делови контакти със специалисти от бранша, гаранциите, които може да даде за качеството на използваните материали и за строителната дейност, сроковете за изпълнение на обекта и условията на плащане. Построяването на дом е свързано с повече време и средства в сравнение със закупуването на готово жилище.

А какво предполага наемането на жилище? Плаща се многократно по-малка първоначална сума, отколкото при покупка (по-малко разходи в краткосрочен план). Финансовите задължения са насочени главно в заплащане на наема и консумативите.

Наемането на жилище дава възможност и за лесна смяна на местонахождението: при увеличаване на наема, при нужда от по-голяма площ, при смяна на работното място, и т.н. Наемателят има и по-малка отговорност от собственика, защото той не е задължен да се грижи за поддръжката и ремонта на жилището, както и за неговите данъци.

Недостатъците при ползването на жилище под наем са свързани предимно с възможността за евентуална внезапна промяна в стойността на наема или с проявено неразбиране между Наемателя и Наемодателя.

В практиката на западните държави се е наложило убеждението, че ако размерът на наема е по-малък от разходите за притежаването на жилище след заплащането и на всички данъци, то наемната форма е по-доброто финансово решение. Тук обаче не се отчита възможността за нарастване стойността на жилището или за увеличаване на наема.

2.Фактори, определящи цената на недвижимите имоти

Много често граждани, които желаят да решат жилищния си проблем като закупят жилище или парцели за строителство или да вложат парите си в недвижима собственост, си задават въпроса дали е реална цената на избрания от тях имот. На пазара изобилстват оферти на имоти с приблизително еднакви основни характеристики, но с различни цени.

Цената е функция на търсенето и предлагането, но въпреки това могат да се разгледат фактори, които влияят при определяне й, както в дадено населено място, така и в национален мащаб.

Въздействие върху цените на квадратен метър жилищна площ оказват:

Местоположението на имота – района. Според специалистите това е най-важният фактор. На Запад съществува изразът: ”Цената на имота се определя от трите ”М” - Място, Място и Място.” И у нас решаващ е районът: централна част или отдалечен краен квартал, екологично чисто място или силно замърсено от автомобилен поток кръстовище или булевард. Като възпиращ момент тук е липсата на перспектива за развитие в краткосрочен план.

Видът на строителството, завършеността и качеството - също е от първостепенно значение при определяне на цената. Монолитното строителство е значително по-скъпо от панелното. При пълна завършеност (“до ключ”) на жилището цената е значително по-висока, отколкото при завършеност на замазка и шпакловка, водни и елинсталации “до тапа”. Вече изключително внимание се обръща на качеството на строителните работи, състоянието на общите части, наличието на допълнителни екстри (изолация, климатизация, охрана, паркинг места и др.)

Инфраструктурата и комуникациите. При равни други условия продажната цена на топлофицирано жилище или на намиращо се до редовен, добър и разнообразен транспорт, до търговски, медицински или учебен комплекс, и др. е по-висока. Обръща се внимание на състоянието на ВиК и елмрежата, газопреносната мрежа, наличието на парк и околно озеленяване, зона за отдих и др.

Етажът и изложението, на който се намира продаваното жилище, също оказват известно влияние. Масовият купувач не предпочита апартамент на първия и на последния етаж, а също така и на високи етажи. Това довежда до намаляване на цената на такива имоти. Предпочитанието на изложението е много личностно, но винаги се харесват просторни, светли или както клиентите ги наричат “дишащи” жилища.

Моментното състояние на жилището - това е фактор, който не е за пренебрегване. Ако е необходим основен ремонт, цената е по-ниска. Наличните екстри като модерни технологии на мазилки, дограми, подови покрития, интересни архитектурни решения и дизайн, допринасят за значително по-висока цена.


Източник:
www.1001line.comwww.1001line.com



Тагове:   наем,   дизайн,   цена,   жилища,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bibgroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 319575
Постинги: 123
Коментари: 66
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930