Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 09:32 - Жилищата "на зелено" присядат като хапове
Автор: bibgroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 1215 Коментари: 0 Гласове:
0



Предприемачи и строителни фирми предлагат "на зелено" над 250 апартамента във Варна. Това показва справка в сайтовете за продажба на имоти. Голяма част от обявeните жилищни кооперации нямат краен срок за завършване и въвеждане в експлоатация.

"Това показва, че техните инвеститори нямат средства за довършване на започнатия обект. Малкото клиенти с пари предпочитат да си купят вече готов апартамент", коментираха браншовици. Сега сделката "на зелено" носела сериозни рискове - няма гаранция, че и останалите апартаменти в започнатите кооперации ще се продадат, за да се завърши обектът.

В "Изгрев" новострояща се кооперация с две тела вече буни духовете на хората, които са си купили вече жилища там. "Платили сме цялата сума на предприемача - на 100%. Трябваше да се нанесем през есента на 2008 г. Кооперацията още дори няма ток, вода и канализацията", гневят се недоволните купувачи.

Някои от тях дори правят безуспешни опити да препродадат жилищата, дори и на минимални цени. Според потърпeвшитe не става въпрос за пирамида, а по-скоро за инвестиция, засегната от строителната криза.

Капаните

Има вече предприемачи, които тиражират доста примамливи офери за покупка "на зелено". Така например за двустаен апартамент от 61 кв. м във Виница се искат 32 000 евро, което прави 528 евро за квадрат. Предприемачите обещават кооперацията да бъде завършена след два месеца. Това обаче може и да не станe - в същия обект "на зелено" се предлагат от няколко месеца почти всички жилища. Под въпрос е спазването на сроковете и набирането на средства за дострояването на блока.
В района на Колхозния пазар веднага се набиват на очи два обекта, в които се продава "на зелено" почти цялата жилищна площ.

Няколко кооперации в кв. Бриз също подават сигнали, че имат затруднения с финансирането и съответно със завършването на строежите.
"Подобна е и ситуацията с голяма част от започнатите кооперации. Доскоро банките даваха дори 100% кредит за изгражданe на жилищe. Сега инвеститорите разчитат на предварителна продажба, за да финансират започнатия строеж", коментираха предприемачи.
В сектора са повече от скептични за следващите 6-7 месеца.

Мрачните прогнози

се допълвали и от последните изказвания на банкера Левон Хампарцумян. Според него основният клиент на пазара ще остане българският гражданин, а това ще принуди строителните предприемачи да продават на цени, по-ниски от сегашните.
"Продажбите "на зелено" са преустановени на 80%. Потенциалните клиенти изгубиха доверие в тази форма на капиталовложение", коментира за "Морски Труд" адвокат Явор Якимов.
В практиката вече има десетки случаи, при които клиентите правят опити да си защитят правата чрез съда или гражданско производство.
Един от начините, по който вложителите могат да си върнат парите, е да развалят договора с инвеститора за строителство. "Удачен вариант е вложителите сами да довършат обекта, ако имат средства за това. След което имат право да търсят тези пари от предприемача", коментира адв. Якимов. Друг подход е да се запорират имотите на строителя до приключването на обекта. При определени условия запорираното имущество може да бъде продадено, за да се довърши кооперацията.

Изходът

Строителството на "зелено" все пак не е спряло, но се прави само при сигурно финансиране и описани в договор предварителни условия. Обикновено съкооператорите внасят парите предварително в банкова сметка. Предприемачът има право да тегли от тях само с позволението на съкооператорите. Те пък дават пари на порции, и то след завършване на определен етап от обекта.
Понякога самите строители се опитват да хитруват. За целта прокарват в договорите клаузи за фиксирани срокове за плащане, които обаче не са обвързани със сроковете на завършване на сградата.

Задължително е да има точно фиксирана крайна дата за предаването на сградата с разрешение за ползване. При изтичането на този срок се начисляват лихви за забавяне. След няколко месеца купувачът може да се откаже от сделката, като има право да си получи обратно парите заедно с натрупаните неустойки и лихви. За целта обаче между съкооператорите и строителя трябва да има сключен сериозен договор. Без парафирането на всички условия по сделката, клиентите много трудно ще защитят правата си.

Важно е какво е записано в договора със строителя. Една от стъпките за намаляване на вероятността от неудачна инвестиция е добре да се провери фирмата - дали членува в Строителната камара, какви обекти вече е изпълнила, какви гаранции, освен обещания, може да даде. А основната причина, която кара хората да купуват жилища "на зелено", са по-ниските цени.

Източник: www.trud.bg
автор: Николай Пешев




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bibgroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 319332
Постинги: 123
Коментари: 66
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930