Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 15:03 - Урок по прозрачност от имотния пазар в България
Автор: bibgroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове:
0



През последните 3 години беше изключително трудно да се избегне пазара на недвижимите имоти в България, пише Граам Норууд, кореспондент на The Obserever.

Морските и планински туристически центрове бяха сочени като задължителни дестинации за тези, които искат да притежават ваканционен имот в чужбина, а столицата София се определяше като нов стратегически офис център в Централна и източна Европа. Дори инвестирането в складови площи беше сочено за добра дългосрочна инвестиция, заради безкрайния икономически растеж, съобщава business24-7.

Страната се продаваше навсякъде или поне така изглеждаше, коментира автора. Водещи брокери в сектора в Западна Европа и даже САЩ се надпреварваха да продават или посредничат за имоти в страната.

Сега обаче, всички знаят много по-добре. Положението в страната не е уникално, но в сравнение с останалите държави в Източна Европа, е може би сред най-суровите. И последните цифри доказват това.

Сделките с недвижими имоти в цялата страна са спаднали с 35% през първата половина на годината, спрямо същия период на миналата.

Сделките в популярните курорти Банско и Боровец са отчели спад с близо 50%, а в столицата София с 58%. Броят на просрочените ипотеки е нараснал с 36.6% само за последната 1 г.

Данни на правителството показват, че броят на новопостроените жилищни единици в България през първото тримесечие достига 3 897, спрямо 20 924 за същия период на миналата година.

Някои експерти прогнозират, че през следващите години на пазара няма да има никакви нови жилища, тъй като понижението може да се окаже по-дълго спрямо всяка друга страна.

През 2005 и 2006 г. навсякъде можеха да се видят строящи се проекти при почти пълна липса на неутрални професионални насоки за цялостното бъдещо развитие на сектора, отбелязва Норууд.

В резултат на това, голям брой индивидуални инвеститори в офис, индустриалния и жилищен сектор, продължаваха работа, разчитайки на собствените си инстинкти и данните от доклади на големите агенции за имоти.

Данните за ръста на цените между отделните агенции обаче значително се различаваха и почти никой не можеше да каже какви точно ценови нива са достигнати и най-вече какво да се очаква.

Българска агенция за имоти обяви ръст от 147.5% на цените между 2003 и 2004 г., докато Merrill Lynch отчете 31% повишение за същия период. Какъв ефект има това върху пазара като цяло?

През последните няколко години, секторът беше изключително зависим от чужди купувачи, които не говорят местния език и имат малко реален опит, свързан със сектора в страната.

Изчисленията на HIFX показват, че през 2005 г. 23% от всички сделки с недвижими имоти в България са свързани с чуждестранни купувачи. Важно е да се знае, че по-голямата част от тези клиенти разчитаха преди всичко да услугите на имотния агенти, предприемачи или случайни търсения в интернет.

Голяма част от тези купувачи инвестираха на пазар, който не познават добре, и в имоти, които в някои случаи се оказа с недовършени.

В момента във почти всички вестници и интернет има множество истории за инвеститори, които са загубили парите си по различни схеми и в проекти, които никога няма да бъдат завършени.

Урокът от кризата трябва да бъде много добре разбран и трябва да бъде ясно, че прозрачността на пазара на недвижими имоти и доверието ще бъдат определящи за бъдещото му развитие, отбелязва Норууд.

източник: profit.bg




Тагове:   урок,   ръст,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bibgroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 318614
Постинги: 123
Коментари: 66
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930