Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2009 13:50 - Цените - единствен определящ фактор на пазара на жилища у нас
Автор: bibgroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 1247 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2009 13:51


Все по-голяма част от продавачите на жилища в София изпитват затруднения с изплащането на кредити, различни от ипотека на оферирания имот. Това сочи анализ за месец септември.
В 54% от случаите проблемът е кредит за друг имот, в 11% лизинг на автомобил, 17% не могат да се справят с погасяването на потребителски кредит, а 18% имат задължения, свързани с бизнес.

През изминалия месец тази категория продавачи на имоти представлява 18% от всички. Инвеститорите, които търсят реализация на построените вече апартаменти, са 21% от всички, а 12% от сделките са с частни лица, обезщетени собственици. Групата на тези, които продават, за да купят, продължава да е активна, като заема дял от 27%, а останалите имат за цел да излязат от инвестиция.

 

"94% от всички сделки са на атрактивни, по-ниски от средните за съответния район и тип имот ценови нива. Клиентите на пазара на жилища днес се водят единствено и само от цените – купувачите се притесняват, че спадът може да спре и да изпуснат най-ниските нива, продавачите се страхуват от задълбочаващо се понижение, след което загубите им ще бъдат още по-големи", 

Ниските цени направиха модерни продажбите и покупките на селски къщи, . В близките до София населени места вече има оферти за под 10 000 лв., което привлича интереса на много млади семейства, готови да инвестират в крайградски имот. Част от тях имат намерения след реконструкция да го използват за основно жилище, докато други възнамеряват да го използват за почивка. Обратната тенденция също е налице – хора, които живеят в околните населени места и работят в София, виждат в настоящия момент възможност да се сдобият с жилище в града на атрактивна цена и да си спестят ежедневното пътуване. Това ги мотивира да продават или да потърсят друг източник на финансиране на сделката, но да пристъпят към нея.

По-голяма част от купувачите се опитват да избегнат ползването за външно финансиране. Онези, които могат да получат кредит, са постоянни в търсенето на най-добрия имот за определената от банката сума. 

Строителните предприемачи продължават да са активни не само в предоставянето на атрактивни оферти и схеми на изплащане, но и при договарянето на конкретни отстъпки. Стават все по-мотивирани и в работата с посредници, като проявяват гъвкавост с цел гарантирана продажба. В резултат на това процентът на сделките с жилища ново строителство нараства - 54% от всички продадени през септември апартаменти са били на етап между Акт 14 и Акт 16.

На пазара на наемите предлагането продължава да расте, като атрактивни оферти  се появяват във всички райони на столицата, включително в идеалния център, където апартаментите се използват за офиси.  Търсенето през септември е било активно не само в средния ценови сегмент (между 200-270 евро на месец), но всички участници на пазара преговарят за отстъпки, в резултат на което най-масовия сегмент е отбелязал спад от 5% за последното тримесечие. Най-често пенсионери отдават, а студенти наемат. Отдават се необзаведени двустайни жилища в райони с добра инфраструктура. Цените се движат между 4 и 5 евро за кв.м., като дори в района на "Оборище" има сделки на нива от 4,2 евро за обзаведени апартаменти.

из статия: "Цените - единствен определящ фактор на пазара на жилища у нас"

източник: econ.bg



Тагове:   НАС,   кредит,   жилища,   семейства,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bibgroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 319616
Постинги: 123
Коментари: 66
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930