Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 11:39 - Атрактивната цена - водещ фактор при покупка на жилище
Автор: bibgroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 1364 Коментари: 0 Гласове:
0



Купувачите във възрастовата граница между 25 и 35 години считат, че моментът е подходящ за покупка на ново жилище.

Някои семейства продават наследствен имот, за да купят апартамент или два, които да отговарят на нуждите им, като локацията е ключова при тях.

От все по-голямо значение е площта на закупените имоти, като се предпочитат по-малки и лесни за поддръжка жилища. Гарсониерите заемат дял от 36%, а едностайните - 28% от всички сключени през ноември сделки.

Липсата на места за паркиране кара младите да се отказват от имоти в идеалния център на столицата и да се насочват към други елитни локации, където проблемът не съществува.

Така по-спокойните квартали изместват предишните топ райони сред най-предпочитаните. Цените на тези имоти са между 130 и 170 000 евро - сума, за която може да се договори просторно жилище в затворен комплекс с редица допълнителни екстри.

Обсъжданите промени в Закона за нотариусите, които целят да извадят на светло сделките с недвижими имоти у нас, карат купувачите да бързат с инвестирането на парите си преди да са притиснати от таксите на банките и многото неизвестни, които традиционно се крият зад подобен род промени.
Широкият обществен дебат по темата накара част от продавачите на имоти да поискат повишение на цените. Те вярват, че притиснати от краткия срок - до края на годината, хората с налични средства ще сключат сделка на всяка ценa.

Атрактивните цени са водещ фактор за сключване на сделка и през този месец. Всички купувачи са убедени, че цените ще продължават да падат, което ги кара да отлагат решението за сключване на сделка с месеци. За изгодна сделка и към момента се счита покупката на цена с минимум 10% по-ниска от средната за пазара и района.

Въпреки че парите в брой властват на пазара и банките изиграха важна роля за увеличаване на обемите. Те дадоха зелена светлина на част от купувачите, в резултат на което делът на сделките с частично банково финансиране през ноември достигна 32%. Сред продавачите, освен тези с двойни сделки, се открояват собствениците на наследствени имоти и обезщетените, които са по-склонни на отстъпки и договаряне на цени.

Наемите преживяха поредния по-силен период. Увеличава се броят на отдадените офиси и магазини в кварталите.

Периодът е подходящ за релокация и договаряне на по-изгодна цена за търговците и собствениците на малък бизнес. Наемодателите са отстъпчиви в договарянето на нивата и в предоставянето на бонуси.

Въпреки това средните наемни нива в София са отбелязали ръст от 3-5% спрямо октомври.

Из статия в profit.bg
   


Тагове:   водещ,   жилище,   цена,   жилища,   покупка,   ръст,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bibgroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 317516
Постинги: 123
Коментари: 66
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031