Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 18:26 - Защо да купуваме недвижим имот в момента?
Автор: bibgroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 1400 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.08.2014 08:23


 Случващото се с КТБ на родния банков пазар доведе до първия вече феномен – първо понижение на депозитите от 43 месеца насам.

Българите е много вероятно да са силно разочаровани от банковата система и веднъж изтеглили своите депозити от КТБ, да потърсят други инвестиционни алтернативи.

Може би секторът, който в най-голяма степен ще привлече вниманието им, е на недвижимите имоти. Този сектор винаги е бил привлекателен, предвид популярното схващане у нас, че „всеки трябва да живее в собствен апартамент“.

Естествено, родните инвеститори ще са далеч по-внимателни, след като видяха как инвестициите в недвижими имоти, подобно на тези в депозити далеч не са „сигурни“, каквито бяха схващанията преди пукането на имотния балон от 2007 година и затварянето на КТБ преди няколко месеца.

И все пак, за тези, които си търсят причина да инвестират в недвижим имот (реален актив, който никой не може да ви вземе или да фалира), ето няколко:

image1. Имотите у нас са най-достъпни от десетилетие

Много се говори за достъпността на имотите у нас в сравнение с преди години. Това е и сред основните мотиви, с които специалистите обянсяват защо моментът е подходящ за покупка на недвижим имот с цел основно жилище.

Водещи специалисти представят на преден план факта, че имотите у нас са най-достъпни поне от 10 години насам, или преди да започне рязкото им повишение.

Казано по друг начин, един имот се купува с най-малко заделени работни заплати от 10 години насам. Това се предопределя от два факта – от една страна поевтиняването на имотите през последните пет години, от друга повишаването на доходите на населението през този период.

2. Дъното е формирано

Традиционно, при формиране на дъно цените на имотите поскъпват в следващите три до пет години, поне на имотните пазари в развитите страни. Имотите у нас показаха, че са намерили своето дъно, след като в началото на тази година отбелязаха първото си повишение на годишна база, макар и минимално, според националната статистика.

Това може да е началото на нов тренд, който да направи имотите относително добра инвестиция, на фона на липси на други инвестиционни алтернативи, към които да се насочат освободените депозити, нежелаещи да се върнат в банковата система.

Освен със спряло понижение в цените, имотният пазар у нас започва да се отличава и с по-голяма активност при сделките, отчитана от почти всички брокери. Това е друг позитив за пазара.

image3. Доходността от наеми вече е силно конкурентна на депозитите

Високите лихви по депозити до скоро правеха инвестицията в недвижим имот, втори избор от страна на спестителите. Случилото се с КТБ е на път напълно да промени това. От една страна се наблюдава понижение на лихвите по депозитите, което най-вероятно ще продължи с пълна сила, предвид на потенциалните трудности на банките да поемат този огромен депозитен ресурс, който ще се насочи към тях. От друга страна се наблюдава стабилно повишение на наемите, което допълнително подобрява доходността от тях.

Напълно е възможно скоро доходността от наеми – в границите на около 5% за нормалните софийски квартали, значително да превишава тази на депозитите, което да е сериозен мотив за покупка на имоти с цел инвестиция.

4. Кредитите са достъпни и ще стават все по-достъпни

Сериозна конкуренция се очаква да видим от банките и по отношение на заработване на привлечения капитал (от депозитите), чиято цена ще става все по-ниска.

И към момента лихвите по кредитите са на нива от 2005-2006 година, като най-вероятно ще станем свидетели и на по-нататъшното им понижение. Това ще прави достъпността им все по-голяма.

Перспективите за ниски лихви в еврозоната са друг фактор, който най-вероятно ще е източник на евтини капитали и за в бъдеще.

image
5. Политическата и геополитическата среда е несигурна

В моменти в България съществува сериозна политическа несигурност, предвид на предстоящите избори. Налице са и геополитически рискове, свързани с Русия, които сериозно могат да засегнат и родната икономика, предвид на това, че страната ни внася 100% от ползвания природен газ от Русия, а руският пазар е ключова експортна дестинация за много наши компании.

Така икономиката ни може да е подложена на много сериозни рискове. В подобна среда и при положение, че останалите инвестиционни алтернативи (като инвестиции на борсата например), се асоциират с по-големи рискове, много е възможно инвестицията в недвижим имот да е сред малкото предпочитания от хората със свободни капитали.

източник:Profit.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bibgroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 318690
Постинги: 123
Коментари: 66
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930