Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 11:29 - Българския купувач се връща на пазара на жилища
Автор: bibgroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 4126 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 19.02.2015 11:53


imageПрез 2015 година ще има ръст при сделките за покупко-продажби и покачване на цените на недвижимите имоти, като покачването се дължи на липсата на качествено строителство.

Повече и повече българи отново тръгват на огледи за покупка на къща или апартамент. Това се случва след спада на цените на имотите и няколко трудни години на пазара на недвижимите имоти.

През 2014 година тази тенденция вече сякаш изчезва и темата за спадът за цените на имоти  вече не е актуална.
Сътресенията в банковата система през тази година накараха хората да разгледат въпроса дали не е по-изгодно да инвестират парите си в недвижими имоти.
  imageСпоред статистики и наблюдения нашата агенция BiB Group, както и много други експерти по недвижими имоти, се очаква през 2015 година да има увеличение на цените и търсенето на кредити за покупка на жилище.  Важен елемент от новия пазар– завръща се доверието в недвижимите имоти.

Все повече и повече купувачи търсят да закупят имот с идеята, че това е възвръщаема инвестиция. Тези хора рaзбират, че влагането на пари само в депозити в банки не е най-доброто решение.
  Това ръзбиране съвпада с много благоприятен момент от развитието на пазара на недвижимите имоти, тъй като цените им в момента могат да се равняват на тези от преди 10 години, което ги прави изключително изгодни. По-добрите условия за жилищен кредит от банките също са допълнителен фактор.
  Ние очакваме, че през 2015 година тази тенденция ще продължава да ръсте, тъй като търсенето в големите градове ще продължава да нараства. 
  Предлаганите имоти обаче ще стават все по-малко поради малкия обем на ново стройтелство.
  Нашата агенция BiB Group смята, че през настоящата 2015 година търсенето ще бъде насочено към апартаменти в големите градове, както и към къщи в близост до тях. 
  imageПокупките на недвижим имот ще бъдат, както от хора, купуващи първия си дом, така и от хора желаещи да инвестират – тенденция, която започна да се развива през 2014 година и ще продължава през следващите години.

Ако погледнем имотите на пазара, ще видим че най-голямо е предлагането на новопостроени сгради, но през последните години в големите градове то е ограничено и създава дефицит на качествени жилища.
  Важно е да се отбележи, че много българи постепенно започват да се насочват към придобиването на недвижим имот на морски и ски курорти. Този процес започна през 2014 година и продължава, благодарение на атрактивните ниски цени.
  Всички данни показват, че през 2015 година различните сегменти на пазара на недвижимите имоти ще бъдат движени основно от български купувачи, които досега бяха доминирани от чуждестранните. 
  Статистиката от продажбите показва, че 70% от сделките са за двустайни и тристайни апартаменти.
  imageПазарът на недвижими имоти е стабилен и традиционно най-голям обем сделки се наблюдава в столицата и в другите големи градове – Варна, Бургас, Пловдив и други. Нарастването на цените продължава, поради нарастването на търсенето, особено на жилища ново строителство, което доведе и до високите цени през последните години.

През 2015 година най-търсени ще продължават да бъдат двустайните и тристайните апартаменти. Важен елемент при избора на жилище продължава да бъде удобното разположение, което го прави добър както за живеене, така и за отдаване под наем.
  Ръст на кредитите

През 2014 година се наблюдава ръст на отпуснатите кредити, поради по-ниските лихви и по-благоприятните условия, предлагани от банките. Търсенето на кредити ще продължи и през тази година, тъй като все повече хора се чустват по-уверени и финансово стабилни.
  В момента е трудно да се предвиди дали ще има по-нататъшно намаляване на лихвения процент, тъй като той се влия от много други фактори и е трудно да се прогнозира.
  Нашата агенция смята, че през сегашната 2015 година лихвите по ипотечните кредити може да спаднат между 0,25% и 1%. По-ниските лихвени проценти по депозити ще доведат до увеличаване на кредитирането. 
  Влияние върху пазара на недвижимите имоти оказва и промените в Закона за потребителския кредит, свързан с ипотечните кредити. Конкуренцията между банките,  за превличане на повече клиенти, става причина за намаляване на общата цена на ипотечните кредити.
  Продължава липсата на качествени имоти на пазара
  imageПазарът на недвижимите имоти в България има много проблеми и те не могат бързо да бъдат решени. Най-очевадния проблем е липсата на качествени предложения на пазара, доминиран основно от стари жилища, нуждаещи се от основен ремонт, с неправилна пазарна цена. Тези предложения препълват пазара.

Покачане на цените и повече сделки през 2015 година.

През 2015 година ще има покачване на на жилищния пазар, сделките ще осъществяват по-бързо, като в края на годината се очаква цените да са с 8% по-високи.
  Активизирането на пазарът се дължи основно от по-ниските лихвени проценти по депозити и загубата на доверието в банките, въпреки че не се очакват нови сътресения в тази област. Добър пример за това е ситуацията с банка КТБ, накарала много хора да инвестират в жилища. В резултат на това търсенето се увеличива и се очаква през следващите 12 месеца сделките да се увеличат с 15%.
  imageВ резултат на тази по-голяма активност се очаква все по-голям недостиг на качествено строителство, като това ще продължи няколко години, докато не се появят достатъчен брой проекти, отговарящи на търсенето на клиентите.

В момента не е ясно, как ще се развие пазарът при имотите по курортите по Черно море и ски курортите.

Нашата агенция забелязва спад на интереса към този тип имоти през последните две години. Все повече чуждестранни гражданите предпочитат да закупят дом, подходящ за постояно живеене.
  Забелязва се значително намаляване на купувачи от Русия, поради срива на курса на рублата, като купувачите, които не са се отказали да купят имот в България, трябваше съкратят бюджета си близо два пъти и да намалят големината на търсеното от тях жилище.
  Трябва да се отбележи голям интерес от купувачи от Украйна, въпреки това, което се случва в страната.
  Проблемът с пазара на недвижимите имоти може да бъде решен частично чрез намаляване на бюрокрацията и насърчаване на бизнеса, свързан с инвестиции в строителството.
  Ние смятаме, че с след стартиране на програмата за безвъзмездно саниране с финансиране от 2 милиярда лева ще бъдат ще бъдат ремонтирани и обновени стари панелни жилища, което и ще доведе до увеличаване на продажбите на този вид имоти. 
  Копирането и използването на текст е разрешено само при условие на линк към оригиналния източник, т.е. на сайта: http://www.bibproperty.com

източник: http://bibproperty.com  



Гласувай:
0



1. vostroto - :)Хехе, ветър ви вее на сива кобила! ...
19.02.2015 12:58
:)Хехе, ветър ви вее на сива кобила!
Статията е абсолютно манипулативна! Опитвате се отново да надуете "балона" но не става. Сори. Хората вече не се поддават на инсинуации.
Няма как да стане това което пишете.
Първо: София е две трети празна, и всичко яко се продава, но няма кой да го купи.
Няма кой, защото хората които разполагат с парите за целта (най-вече медицинските работници) бягат все повече от България, защото не виждат перспектива тук.
Второ: В провинцията е пълно със нови жилища и още по-пълно със стари, които се продават и стоят празни, защото хората нямат пари, впрочем едва свързват двата края.
Трето - Предлагането ще продължи да се повишава, а търсенето да намалява, докато ИКОНОМИКАТА НЕ ЗАПОЧНЕ ДА ОТБЕЛЯЗВА РЪСТ. Това е, драга агенция, останалото е фалшификация и празни приказки за лека нощ деца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bibgroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 319355
Постинги: 123
Коментари: 66
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930